In SCHOONHEID (1) haalde ik de uitspraak aan van Dostojewski  “Schoonheid zal de wereld redden”. Het ging over het verband tussen filosofie en schoonheid. Deze keer wil ik het hebben over de relatie tussen schoonheid en de vrouw, want dat is de meest voor de hand liggende combinatie, de meest intrigerende, de meest besprokene. Iedereen heeft er een mening over, iedereen verschilt  van mening hoe je er mee om moet gaan, zo bloot mogelijk, zo bedekt mogelijk. Hoe belangrijk is haar schoonheid?

Al in de Middeleeuwen werd geconstateerd dat drie dingen de belangrijkste zaken in het leven  waren: reputatie, bezit en seks. Er is sinds 1300 niet veel veranderd want heel veel mensen zullen, als zij eerlijk durven te zijn, toegeven dat dat het belangrijkste in hun leven is om gelukkig te zijn. Dat dat gezien moet worden vanuit een bepaalde context en vanuit een bepaalde geloofs- of wetenschappelijke overtuiging doe niet feitelijk ter zake. De schoonheid van de eigen vrouw, vriendin of maîtresse heeft invloed op alle drie de belangrijkste zaken: reputatie, bezit, seks.

Wanneer bezit een vrouw schoonheid. Opnieuw zijn de meningen verdeeld. Is het alleen fysieke schoonheid of is een mooie intelligente vrouw mooier dan een mooie domme vrouw? Hangt het samen met leeftijd? Voor veel (alle?) vrouwen een belangrijke vraag. Hoe aardig moet een knappe vrouw zijn om mooi te zijn? Hoe denken ze er zelf over? Hoe denken mannen er over?

Jonge mannen, heel jonge mannen, hebben soms verbijsterende uitspraken. Ze hebben het over “een kut op hoge benen” om aan te geven wat ze prachtig vinden, terwijl ze zo jong zijn dat ze nog weinig ervaring kunnen hebben. Tenslotte is het belangrijkste hoe een vrouw is: haar personality, maar daar hoort ook bij hoe mooi zij is, haar schoonheid in fysieke zin. En dan komen we toch weer bij de compositie. Van het geheel: haar persoonlijkheid, of de fysieke compositie van het totaal, of de fysieke compositie van haar gezicht. Met een intellectuele of erotische uitstraling. Alleen al dat laatste: Hoe zit dat gezicht in elkaar en hoe gaat ze met het haar op haar hoofd om haar persoonlijkheid van dat ogenblik van de dag om? Net uit bed bezig met het klaarmaken van een haastig ontbijt of zich voorbereidend op dat feestje waar ze misschien de man van haar leven zal ontmoeten? Terwijl mannen vrouwen sowieso moeilijker te begrijpen vinden dan de snaartheorie.

Wereldwijd gebeuren de gruwelijkste dingen, juist wanneer vrouwen erg mooi zijn. Schoonheid veroorzaakt gruwelen door misbruik van macht, terwijl macht door mannen en vrouwen als een sterk afrodisiacum gezien wordt. Het bekendste Viagra van alle tijden.

ScrutonBeauty

Advertenties