Tags

, ,

Vrijdag opende mijn zoon Marc zijn bedrijf, Verhoeven Kantoor Totaal,  op een nieuwe  locatie. Opgegroeid tussen de kunst omringt hij zich met kunst ook in zijn bedrijf. Maar een nieuwe locatie vraag om nieuwe keuzes, er moet een  nieuwe compositie gemaakt worden.  Dat is meer dan gelukt op deze locatie.
Om te beginnen met het werk ‘The Most Beautiful Girl in the World’ van Beth Arthur. De hele hoek waarin dit werk nu opgehangen is wordt op de meest plezierige manier opgefleurd door dit kunstwerk. Het was ook de enige plaats waar dit schilderij kon hangen. Voor mij was het een feest om een schilderij dat ik 30 jaar geleden tijdens mijn tijd als interim manager in Sarasota (Florida) gekocht heb, nu zo stralend terug te zien. Ik herinnerde me plotseling weer de laan met palmen, het leek Italië wel, waar de gallery gevestigd was. Sarasota heeft meer van die “Europese” wijken en had toentertijd veel galleries.

Vervolgens de trap op naar boven waar diverse roestvrijstalen reliëfs van Jaap Egmond zijn opgehangen. Deze zijn zeker bij de gewaagde kleur gekozen van de wanden. Ik denk dat het precies het karakter van VKT ondersteunt. Op de vorige locatie hingen deze reliëfs in de technische onderhoudsafdeling, nu komen ze in de zaak zelf helemaal tot hun recht.

In zijn kantoor is een perfect evenwicht bereikt door de twee schilderijen en het Afrikaanse beeld. Het winterlandschap uit België is terechte nostalgie uit de tijd dat Marc in Braine l ‘Alleud in België woonde. Behalve dit schilderij heb ik ook het Afrikaanse beeld in Brussel gekocht, en de Wil Bouthoorn is een mooi Nederlands abstract schilderij uit 1957, dat toch nog helemaal als van deze tijd kan worden ervaren.

Het kantoor links heeft met zijn ”paarse verticale vlakjes” van Egmond net het goede accent en is bovendien een dankbaar onderwerp om te vertellen over de andere Egmond, anders dan de rvs-reliëfs.

Het kantoor rechts is door de twee kleine Boardmans plotseling heel bijzonder geworden. Boardman komt hier helemaal tot zijn recht, de kunstenaar krijgt hier gelijk, hij beïnvloedt de ruimte volledig met twee kleine schilderijen.

De drie kantoren naast elkaar zijn voorbeeld en van hoe het karakter per kantoor volkomen verschillend kan worden door de keuze van de kunst en dat ze toch ook met elkaar in harmonie zijn omdat het allemaal voorbeelden van kantoren van deze tijd zijn.

Tenslotte is de zeefdruk van Willem de Kooning precies goed opgehangen op een plek waar geen kleur meer nodig was, maar een interessante onderbreking van de wand wel op zijn plaats is.

Een groot compliment voor het totale eindresultaat, een prachtige compositie. Er zal nooit bewezen kunnen worden in hoeverre het tot het zakelijk resultaat van de onderneming bijdraagt. Een ding is zeker: Marc voelt zich hierin thuis en het onderstreept in alle opzichten dat zijn onderneming van deze tijd is en Menna Kruiswijk heeft opnieuw bewezen dat ze in elke toevallige omgeving waar ze voor gezet wordt een maximaal resultaat behaalt met de keuze van kunst in een gegeven ruimte. Harmonie door een ruimtelijke, driedimensionale compositie.

Advertenties